Yoga FAQ

Of je nu een nieuwsgierige beginner bent of een doorgewinterde yogi, de onderstaande lijst is jouw ticket naar een dieper begrip van yoga. We hebben hem samengesteld om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden op het pad naar innerlijke rust, balans en welzijn.

Leer alles over de verschillende soorten yoga en hoe je ontdekt welke yogastijl het beste bij jouw doelen past, of het nu gaat om stressverlichting, flexibiliteit, of spirituele groei.

Ontdek hoe yoga niet alleen je lichaam, maar ook je geest voedt en kalmeert. Want yoga is niet alleen een reeks houdingen; het is een reis naar welzijn die je lichaam en geest omarmt. Hier zijn al vijf voordelen die je zal ervaren wanneer je jezelf onderdompelt in de wereld van yoga: flexibiliteit en kracht, stressverlichting en ontspanning, mentaal evenwicht door mindfulness en meditatietechnieken, verbeterde ademhaling voor meer zuurstof en energie, innerlijke zelfontdekking door zelfreflectie naar een gevoel van vrede en harmonie..

Of je nu een doorgewinterde yogi bent of net begint, de voordelen van yoga strekken zich uit tot alle aspecten van je leven. Begin vandaag nog en laat yoga je begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en meer gebalanceerd bestaan.

Rol je mat uit, adem in, adem uit, en omarm de transformatieve kracht van yoga!


Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude discipline die fysieke, mentale en spirituele praktijken omvat. Het combineert lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ethische principes om balans, flexibiliteit, kracht, ontspanning en innerlijke rust te bevorderen.

Het woord yoga is afkomstig van het Sanskriet (Oud-Indiaas) woord "Yuja". Vertaald naar het Nederlands, dekt ‘verbinden’ het best de lading. Het verbinden of verenigen van lichaam en geest.

Yoga betekent dus verbinden. En het idee daarachter is dat je lichaam en geest verbindt door middel van je ademhaling.

Doordat je met yoga met je ademhaling bezig bent, breng je je lichaam en geest weer in balans. Een voorbeeldje: als je stress hebt, versnelt je ademhaling. Als je constant zo blijft ademen, produceert je lichaam te veel adrenaline, waardoor je dat gejaagde gevoel blijft houden. Yoga kan hierbij helpen. Want yoga leert je om bewuster te ademen aan de hand van bepaalde ademhalingstechnieken.

Als je eenmaal je ademhaling onder controle hebt, kan je ook beter controle krijgen over die ronddwalende gedachten. Maar je ademhaling helpt je ook fysiek. Zo kom je dieper in bepaalde yoga-oefeningen of open je jezelf meer in bepaalde yogahoudingen door je adem bewust te sturen naar de plek waar het stijf voelt.

Welke voordelen biedt yoga?

Yoga biedt tal van voordelen, waaronder stressvermindering, verbeterde flexibiliteit, versterking van spieren, verbeterde houding, verhoogde energie, verbeterde ademhaling, betere concentratie, bevordering van innerlijke rust en welzijn, en een algemene verbetering van de fysieke en mentale gezondheid.

Welke yogavorm is het beste voor mij?

Dit is heel persoonlijk.
Yoga beoefenen geeft veel voordelen, bij elke vorm van yoga ligt de nadruk van de praktisch net iets anders. Het is vooral een aanvoelen. Je kan enkele yogavormen uitproberen en dan beslissen wat jou het best ligt.
Heb je nood aan een rustige, meditatieve vorm of zoek je een actieve vorm? Denk er ook aan dat “rust in je hoofd” niet altijd gelijk is met “rustige” yoga. Soms is het net het actief en bewust bewegen dat je gedachtegang stil legt. Denk maar aan Tog Chöd, dat is een actievere form van yoga die erop doelt negatieve gedachten, belemmerende patronen, illusies en onnodig lijden af te snijden (symbolisch, met het houten zwaard) en een staat van innerlijke vrede, helderheid en aanwezigheid te bereiken.

Bij specifieke gezondheidsproblemen is enige voorzichtigheid geboden en kan je beter eerst advies inwinnen voor je yoga gaat uitproberen:

  • Bij zwangerschap of net na de bevalling
  • Recente blessure
  • Bij burn-out
  • Bij problemen met gewrichten
  • Bij rugklachten
  • Bij fibromyalgie

Onze gekwalificeerde yogadocenten kunnen je ook helpen bij het vinden van de juiste aanpassingen en opties tijdens de lessen.

Wat heb ik nodig om met yoga te starten?

Hoewel speciale yogakleding handig kan zijn, is het niet absoluut noodzakelijk. Zorg ervoor dat je comfortabele kleding draagt waarin je vrij kunt bewegen.

Een yoga mat helpt om grip en demping te bieden tijdens de houdingen, deze zijn beschikbaar bij Medisch Thuis, maar je mag ook je eigen mat meebrengen. Daarnaast hebben we ook yoga blokken en bolsters ter beschikking.

Bij sommige yogavormen is een dekentje, handdoek of kussentje handig, dat kan je zelf meebrengen.

Moet ik flexibel/lenig zijn om aan yoga te doen?

Nee, je hoeft niet lenig te zijn om met yoga te beginnen Flexibiliteit ontwikkelt zich geleidelijk door regelmatige beoefening van yoga. Yoga is juist bedoeld om je flexibiliteit te vergroten, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren, je grenzen te respecteren en niet te vergelijken met anderen. Sommige yoga vormen kunnen zelf zittend op een stoel uitgevoerd worden (stoelyoga), de meeste Lu Jong bewegingen zijn ook mogelijk al zittend op een stoel.

Moet ik sportief zijn om aan yoga te doen?

Nee, je hoeft niet per se sportief te zijn om aan yoga te doen. Yoga is een praktijk die toegankelijk is voor mensen van alle fitnessniveaus, lichaamstypes en leeftijden. Het mooie van yoga is dat het je de mogelijkheid biedt om op je eigen tempo te werken en naar je eigen lichaam te luisteren.

Yoga is flexibel en kan worden aangepast aan jouw behoeften en mogelijkheden. Als beginner kun je beginnen met eenvoudige houdingen en geleidelijk aan opbouwen naar meer gevorderde houdingen. Yoga gaat niet alleen over het bereiken van een bepaald fitness niveau, maar ook over het verbinden met je ademhaling, het vergroten van bewustzijn en het bevorderen van innerlijke rust.

Yoga kan juist helpen om kracht, flexibiliteit en balans op te bouwen, zelfs als je op dit moment jezelf niet als "sportief" beschouwt. Het gaat niet om competitie of het vergelijken met anderen, maar om het cultiveren van een gezonde relatie met je eigen lichaam en geest.

Het belangrijkste is om open te staan voor de ervaring en jezelf de tijd te geven om te groeien in je yoga-beoefening. Met consistentie, geduld en vriendelijkheid naar jezelf toe, kun je de voordelen van yoga ontdekken, ongeacht je startpunt.

Kan iedereen yoga beoefenen?

Ja, yoga kan worden beoefend door mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Er zijn aangepaste houdingen en variaties beschikbaar, zodat yoga toegankelijk is voor iedereen. Sommige yoga vormen kunnen zelf zittend op een stoel uitgevoerd worden (stoelyoga), de meeste Lu Jong bewegingen zijn ook mogelijk al zittend op een stoel. Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan een arts voordat je met yoga begint en licht ook je yoga teacher in.

Kan ik yoga beoefenen als ik een blessure heb?

Yoga kan gunstig zijn bij het herstellen van blessures, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en naar je lichaam te luisteren. Raadpleeg altijd een medische professional en informeer je yogadocent over je blessure, zodat hij/zij de lessen kan aanpassen aan jouw behoeften.

Onze gekwalificeerde yogadocenten kunnen je ook helpen bij het vinden van de juiste aanpassingen en opties tijdens de lessen.

Kan ik yoga beoefenen als ik zwanger ben?

Ja, yoga kan gunstig zijn tijdens de zwangerschap, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en aangepaste houdingen te doen. Het is het beste om een speciale yogales te volgen die is afgestemd op de behoeften van zwangere vrouwen. Raadpleeg onze gekwalificeerde yogadocenten voor meer informatie.

Kan ik yoga beoefenen als ik rugklachten heb?

Ja, yoga kan helpen bij het verlichten van rugklachten, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en aanpassingen te doen. Raadpleeg een arts of een ervaren yogadocent voor advies en aangepaste houdingen die geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Kan yoga me helpen bij het afvallen?

Hoewel yoga over het algemeen geen intense calorie verbrandende activiteit is, kan het wel bijdragen aan gewichtsverlies door het bevorderen van bewust eten, het verminderen van stress en het vergroten van lichaamsbewustzijn. Gecombineerd met een gezond voedingspatroon kan yoga een positieve invloed hebben op het gewichtsbeheer.

Daarnaast zal je met de meer actievere vormen van yoga zoals Ashtanga yoga, Vinyasa yoga, Tog Chöd, Hatha Yoga enz wel extra calorieën verbranden.

Kan yoga me helpen bij het verminderen van stress en angst?

Ja, yoga kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Door middel van de combinatie van lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie, kan yoga het zenuwstelsel kalmeren en ontspanning bevorderen. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en het verbeteren van de stressrespons van het lichaam.

Kan yoga mij helpen om beter te slapen?

Ja, yoga kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Het bevorderen van ontspanning, het verminderen van stress en het creëren van een rustige geest kan bijdragen aan een betere nachtrust. Het beoefenen van ontspannende yogahoudingen voor het slapengaan en het implementeren van ademhalingsoefeningen kunnen gunstig zijn voor een goede nachtrust.

Moet ik een bepaalde leeftijd hebben om aan yoga te doen?

Nee, er is geen specifieke leeftijdsgrens voor het beoefenen van yoga. Sommige yoga vormen kunnen zelf zittend op een stoel uitgevoerd worden (stoelyoga). Yoga kan worden beoefend door mensen van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de individuele capaciteiten en beperkingen, en zo nodig aanpassingen te maken.

Wat kan ik verwachten tijdens een yogales?

Een yogales omvat meestal een combinatie van lichaamshoudingen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama), meditatie en ontspanning, ( ev. klankschaal meditatie, klankschaal massage). De docent zal instructies geven en mogelijk aanpassingen voorstellen om ervoor te zorgen dat je de houdingen op een veilige en effectieve manier uitvoert.

Daarnaast kan een yogales ook elementen bevatten zoals mantra's, zang, visualisatie, hands-on correcties en filosofie. Het tempo en de intensiteit van de les kunnen variëren, afhankelijk van de yogastijl en het niveau van de beoefenaars.

Het is gebruikelijk dat een yogales begint met een korte periode van centrering en het instellen van een intentie voor de praktijk. Vervolgens worden verschillende houdingen uitgevoerd, waarbij de docent instructies geeft over uitlijning, ademhaling en eventuele aanpassingen. De les eindigt meestal met een periode van ontspanning, zoals Savasana (dodemanshouding), waarin je volledig kunt ontspannen en de voordelen van de les kunt integreren.

Het belangrijkste is om open te staan voor de ervaring, naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te vergelijken met anderen. Yoga is een persoonlijke reis en elke keer dat je op de mat stapt, kan anders zijn. Geniet van de reis en de positieve effecten die yoga kan hebben op je lichaam, geest en welzijn.

Hoe vaak moet ik yoga beoefenen?

Er wordt aanbevolen om regelmatig te oefenen, dit helpt je om de voordelen van yoga te ervaren en je praktijk te verdiepen. Eenmaal per week wordt als een minimum beschouwd, de voorkeur gaat uit naar meerdere keren per week. Zelfs een korte dagelijkse praktijk kan al voordelig zijn.

Maar vooral belangrijk is: dat hoe intensiever de beoefening, hoe meer resultaat verkregen wordt op zowel fysisch als mentaal vlak. Yoga beofenen is een natuurlijk proces is; het is geen moeten, geen verplichting. Als je een goed gevoel hebt bij de yogastijl die je beoefent, dan komt de praktijk geleidelijk vanzelf. Geef jezelf voldoende tijd en probeer dit niet als een verplichting te zien.

Welke soorten yoga zijn er?

Er bestaan talloze verschillende vormen en stijlen van yoga, elk met hun eigen focus, technieken en filosofieën, zoals: Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga, Gentle Healing Flow yoga, Relax & Yin yoga, Morning Flow yoga, Yin Yoga, Restorative Yoga, Power Yoga, Rocket Yoga, Tibetaanse Yoga: Lu Jong, Tog Chöd, Iyengar Yoga, Bikram Yoga, Kundalini Yoga, Yin-Yang Yoga, Jivamukti Yoga, Sivananda Yoga, Anusara Yoga, Forrest Yoga, Ananda Yoga, Kripalu Yoga, Bhakti Yoga, Yoga Nidra, Aerial Yoga, AcroYoga, Laughter Yoga en nog veel meer. Elke yogavorm heeft zijn eigen focus, benadering en filosofie, dus het is de moeite waard om verschillende stijlen uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij je past.

Wat is de beste tijd om yoga te beoefenen?

Er is geen vaste regel voor de beste tijd om yoga te beoefenen. Het hangt af van jouw voorkeur en levensstijl en ook van het soort yoga je beoefent. Sommige mensen geven de voorkeur aan een ochtendpraktijk om de dag energiek te beginnen (Morning Flow, Ashtanga,…), terwijl anderen liever 's avonds yoga beoefenen om te ontspannen voor het slapengaan (Healing Flow, Relax & Yin, Restorative,…). Kies een tijd die voor jou het beste werkt en waar je je goed bij voelt.

Elke Yoga stijl heeft een eigen filosofie. Bijvoorbeeld bij Tibetaanse yoga wordt heel duidelijk vermeld dat yoga praktijk enkel zinvol is 's morgens en 's avonds. (in principe voordat de zon opgaat en nadat de zon onder gegaan is) Dit is gerelateerd aan de stand van de hemellichaam. Ashtanga yoga begint met zonnegroeten en is bedoeld om ’s morgens te beoefenen.

Moet ik mediteren tijdens yoga?

Yoga is een manier om tot meditatie te komen. Vaak eindigt een yogales met een meditatief moment, maar het is niet verplicht om tijdens elke yogasessie een aparte meditatie te doen. Veel yogahoudingen en ademhalingsoefeningen kunnen als meditatief worden ervaren. Als je geïnteresseerd bent in meditatie, kun je echter ook aparte meditatiesessies toevoegen aan je yoga-praktijk.

Moet ik de verschillende yoga termen kennen om aan yoga te doen?

Nee, je hoeft niet alle verschillende yogatermen te kennen om aan yoga te doen.  In het begin zal een ervaren yogadocent je begeleiden en uitleg geven over de houdingen en termen die tijdens de les worden gebruikt. Ze zullen je helpen bij het begrijpen en correct uitvoeren van de houdingen, zodat je veilig en effectief kunt beoefenen.

Naarmate je meer ervaring opdoet in yoga, zul je waarschijnlijk vertrouwd raken met veelgebruikte termen en houdingsnamen. Sommige veelvoorkomende yogatermen zijn bijvoorbeeld "asana" (lichaamshouding), "pranayama" (ademhalingstechnieken), "Savasana" (dodemanshouding) en "Namaste" (een groet en uitdrukking van respect, vertaling: “Het Goddelijke in mij buigt voor hetzelfde Goddelijke in jou”).

Het is belangrijk om te onthouden dat het begrijpen van de terminologie niet het belangrijkste is in yoga. Het gaat erom naar je lichaam te luisteren, je ademhaling te volgen en de voordelen van de praktijk te ervaren.

Is yoga een religieuze praktijk?

Yoga heeft zijn oorsprong in het hindoeïsme en boeddhisme, maar het is niet noodzakelijk een religieuze praktijk. Veel mensen beoefenen yoga als een niet-religieuze vorm van lichaamsbeweging, meditatie en zelfontwikkeling. Yoga kan echter ook spirituele elementen bevatten, afhankelijk van de individuele benadering.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x