Nieuws huisartsenpraktijk 't Rondpunt

Covid- en griepvaccinatie in de praktijk - najaar 2023

Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop.

Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor:

 • iedereen van 65 jaar of ouder,
 • personen in langdurige zorg,
 • personen met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen,
 • zwangere vrouwen
 • alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren als ze dit wensen.
De vaccinaties zijn niet verplicht!

Wanneer vaccineren?

Voor griep en covid zijn er aparte vaccins en vaccinatietijdstippen bij onze verpleegkundigen:

 • 9, 16 of 26 oktober kan je je laten vaccineren tegen covid
 • 6, 14, 20 of 30/11/23 kan je je laten vaccineren tegen de griep 

De vaccins mogen gelijktijdig gegeven worden, maar we adviseren om dit niet te doen en minstens 2 weken tussen beide vaccinaties te laten.

Om organisatorische redenen is het belangrijk om op voorhand je vaccinatiemoment vast te leggen. Dit kan door een afspraak vast te leggen in onze online agenda’s:

Het vaccin

Het covid vaccin is gratis, het griepvaccin niet. Ben je ouder dan 65 jaar of een risicopatiënt, dan kan je net zoals het voorbije jaar je griepvaccin reserveren en zonder voorschrift afhalen bij de apotheker.

Het covid-vaccin wordt besteld door de huisarts en zal in de praktijk aanwezig zijn op de dag dat je een afspraak voor vaccinatie hebt.

Vier tip om luchtwegeninfecties te voorkomen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

 1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 2. Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
 3. Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
 4. Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt. Draag eventueel ook je mondmasker als je met een luchtweginfectie of koorts op raadpleging komt.

Indien je nog vragen hebt, neem zeker contact op!

Dr Roar Maagaard, zijn vrouw Dr. Birthe Rask en Dr. Peter Christensen op bezoek

Zes jaar geleden zijn we de mosterd gaan halen in Denemarken. Vorige vrijdag is er een Deense delegatie van artsen op bezoek gekomen om te kijken hoe we het ervan af gebracht hebben.

Het was een blij weerzien. De huisartsen, Dr Roar Maagaard, zijn vrouw Dr. Birthe Rask en Dr. Peter Christensen kwamen kijken naar ons gebouw, hoe we het ingericht hebben en hoe we samenwerken met verpleegkundigen en zorgkundigen.

Naast hun interesse in de architectuur, hadden ze ook oog voor onze werking. We hebben dan ook uitgebreid uitgelegd en getoond hoe we werken. We hebben de Belgische en Deense eerstelijnsgezondheidszorg vergeleken en de besproken. Zo kunnen we van elkaar leren en onze zorg nog beter maken.

We verwachten een Deense delegatie van huisartsen

Deze week mogen wij met trots een delegatie van Deense dokters verwelkomen in onze praktijk. Ze komen speciaal naar ons toe om te zien hoe wij onze multidisciplinaire praktijk nu runnen.

Dat is niet zonder reden; ruim 6 jaar geleden zijn we o.a. in Denemarken op werkbezoek geweest, waar we getuige waren van de professionele samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Want nauwe samenwerking kan de kwaliteit van zorg voor de patiënten aanzienlijk verbeteren. Bovendien leidt dit vaak tot minder medicatie, waardoor patiënten ook minder last hebben van bijwerkingen.

Ons voornaamste doel was en is nog altijd: wetenschappelijk onderbouwde, hoogwaardige zorg bieden, die betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. Door onze multidisciplinaire aanpak kunnen we de veerkracht van de patiënten optimaal benutten. We nemen hierbij verschillende invalshoeken en perspectieven in acht bij het aanpakken van medische vraagstukken.

Met deze intentie hebben we onze praktijk opgebouwd, geïnspireerd door onze ervaringen in Denemarken. En nu, meer dan 6 jaar later, stellen we onze bloeiende praktijk graag open voor de Deense delegatie.

We kijken uit naar hun bezoek en hopen dat ze inspiratie kunnen putten uit onze succesvolle multidisciplinaire aanpak. Samen streven we naar een betere toekomst van de gezondheidszorg, waarbij de focus ligt op de behoeften en het welzijn van de patiënt.

Op consultatie bij je huisarts

Beste patiënten,

Omdat het steeds drukker wordt en omdat we iedereen de kans willen geven om tijdig op consultatie te kunnen komen, is het consultatieschema van de huisartsen lichtjes aangepast.

We maken voortaan een onderscheid tussen drie types van consultaties:

 • Gewone consultatie
 • Telefonische consultatie
 • Infectie- of korte-klacht-consultatie

We hopen er op die manier nog beter voor jou te zijn.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Medisch Huis 't Rondpunt

Dr. Caroline Vanwelden over het breinDr. Caroline left uit hoe je brein werkt. Ze vindt het belangrijk dat je weet hoe je hersenen werken, want dan kan je beter inschatten vanwaar je gevoelens, sensaties en reacties komen.

Ze heeft het over het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en de neo-cortex en hoe deze werken in relatie met stress en trauma. Het gaat over de vecht/vlucht/freeze modus, en hoe trauma kan blijven vastzitten, waardoor je allerlei klachten kan krijgen.

Handige brochure 't Rondpunt

Als je de brochure wilt afprinten, kies dan, indien mogelijk, voor:

 •  dubbelzijdig afdrukken
 • pagina's omslaan langs "korte rand"

Dan krijg je 5 A4-blaadjes die op de voor- en achterkanten bedrukt zijn. Als je die plooit in het midden, kun je alles netjes in mekaar steken en bekom je een perfect boekje.

Je kan de brochure ook gratis verkrijgen op het secretariaat!

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x