Eveline Spiessens

Hallo, ik ben Eveline.

Als Ergotherapeute richt ik me op kinderen en jongeren met een specifieke diagnose zoals CP, ASS, DCD,... , maar ook kinderen en jongeren zonder een diagnose kunnen bij mij terecht voor therapeutische ondersteuning binnen het dagdagelijks leven. 

Ook geef ik Wobbelturnen© voor kinderen, Wobbelturnen© Duo en Wobbelturnen© Work-Out voor volwassenen. Daarnaast geef ik typelessen aan kinderen volgens de methode Typ10, waardoor het typen op een leuke, speelse en didactisch onderbouwde manier aangeleerd wordt.

Kinderen en jongeren zijn mijn doelgroep. Op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in mijn vakgebied, is voor mij een must. Daarom school ik me voortdurend bij.

Ergotherapie

Ergotherapie richt zich op Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL) van een individu en zijn/haar context. Therapie wordt aangeboden wanneer één of meer dagdagelijkse handelingen niet zoals gewenst verlopen en wanneer een duidelijke hulpvraag aanwezig is. Het optimale doel is steeds het gewenste niveau van zelfredzaamheid/zelfstandigheid te bereiken. 

De leefwereld van kinderen en jongeren bestaat uit: spelen, school lopen, vrije tijd, lichaamsverzorging, deel uitmaken van het gezin enzoverder. Moeilijkheden binnen de dagdagelijkse handelingen kunnen gezien worden in activiteiten zoals bijvoorbeeld moeite met het schrijven, typen, stilzitten, inladen van een boekentas, opruimen, tanden poetsen, (zelfstandig) spelen, een cake bakken, boodschappen doen, ... 

Therapie kan zich focussen op:

  • Motorische vaardigheden (fijne motoriek, grove motoriek, ...)
  • Schoolse vaardigheden (knippen, schrijven, ...)
  • Visueel-ruimtelijke vaardigheden (vormen onderscheiden, begrippen voor-achter, puzzelen, ...)
  • Sensorische vaardigheden (overprikkeling & onder prikkeling, ...)
  • Executieve functies (start-stop, plannen en organiseren, ...)
  • Zelfredzaamheid (tanden poetsen, veters strikken, aan-en uitkleden, ...)
  • Structuur en visualisaties (stappenplannen, ...)
  • Aanreiken van geschikte hulpmiddelen (penverdikking, antislipmateriaal, aangepast bestek, ...)

Therapiedoelen worden altijd in onderling overleg afgestemd zodat er vanuit het kind of de jongere en hun context vertrokken kan worden, rekening houdend met de ergotherapeutische kennis van mezelf en de wetenschappelijke literatuur. 

Wobbelturnen©

Wobbelturnen© is meer dan enkel turnen op en rond een Wobbel. Wobbelturnen© is het originele turnconcept met Wobbelboards. Het is een combinatie van onder meer speelse bewegingsoefeningen, evenwichtsoefeningen en samenwerkingsspelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar.

Wobbelturnen© bestaat uit een afwisseling van eerder actieve fases en passieve fases, waarin ontspanning, evenwicht en relaxatie centraal staan. De lesjes worden ingekleed in een thema en zijn altijd op muziek.

Ik bied diverse vormen van Wobbelturnen© aan:

  • Voor kindjes van 2 tot 4 jaar
  • Voor kindjes van 4 tot 8 jaar
  • Voor ouder-kind duo's
  • "Work out" voor volwassenen

Typelessen Typ10

Typelessen zijn zeer zinvol voor kinderen (vanaf 9 jaar) die de computer steeds meer en meer (moeten) gebruiken. Het correct en blind typen helpt om de typesnelheid te verhogen en je blik op andere zaken te richten tijdens het typen. Typ10 is een speelse manier om het typen te leren. 

Ook kinderen met leerproblemen zijn welkom:

Het kan onder meer gaan om dyslexie, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), DCD (Developmental Coordination Disorder; achterstand in de ontwikkeling van motorische vaardigheden, moeite met het coördineren van bewegingen), ASS (Autismespectrumstoornis) en STOS (spraak-taalontwikkelingsstoornis).
Voor kinderen met ASS en STOS is er een aangepast werkboekje ter beschikking.

Meer over mezelf

In 2012 studeerde ik af als bachelor ergotherapie.
Twee jaar later (in 2014) had ik mijn diploma Master in de ergotherapeutische wetenschappen op zak. Nadien behaalde ik nog mijn pedagogisch bekwaamheidsbewijs.

Kinderen en jongeren zijn mijn doelgroep. Momenteel werk ik als zelfstandig ergotherapeute in mijn eigen "Praktijk De Es". Ook als lector ergotherapie ben ik actief aan de AP Hogeschool. 

Op de hoogte blijven van alles wat reilt en zeilt in mijn vakgebied, is voor mij een must. Daarom school ik me voortdurend bij. Ik volg een postgraduaat Makerskills voor ergotherapeuten. Heel interessant. Daar krijg ik kennis en tools om de hulpmiddelen op maat van de cliënt aan te passen.

  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x