Kidscorner: kinder- en jongeren therapeuten

Allerlei kleine en grote problemen of uitdagingen kunnen zich voordoen met kinderen, binnen het gezin of erbuiten. Het is onze taak als volwassenen om kinderen zo goed mogelijk te begeleiding in hun zoektocht naar zichzelf en in het opgroeien tot evenwichtige, veerkrachtige volwassenen die hun plaats in de maatschappij vinden.

Hier wil Medisch Thuis graag helpen: we beschikken over een divers team van hulpverleners. Zij hebben elk hun expertise, maar vertrekken vanuit de holistische en laagdrempelige visie van Medisch Thuis. Ze werken allemaal heel graag en met veel gedrevenheid met kinderen en jongeren.


Het kind of de jongere voelt zich niet goed in hun vel, het wordt overweldigd, heeft moeite met gedachten helder krijgen, vertoont probleemgedrag

Orthopedagogische hulpverlening

Kinderen en jongeren die zich niet goed in hun vel voelen, overweldigd worden en moeite hebben om hun gedachten helder te krijgen, of probleemgedrag vertonen, kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van onze orthopedagogische hulpverleners.

Het gedrag van kinderen en jongeren kan een manier zijn om iets duidelijk te maken wat ze nog niet kunnen uiten in woorden. 

Wij gaan op zoek naar wat het kind of de jongere echt wil communiceren met hun gedrag. Op een creatieve manier proberen we te ontdekken wat er zich innerlijk afspeelt, en zoeken we naar andere uitingsvormen om hun emoties te uiten. Op deze manier kunnen kinderen en jongeren nieuwe en eigen mogelijkheden ontdekken, wat hen stimuleert en het zelfvertrouwen vergroot.

Samen met het kind of de jongere zoeken we naar de onderliggende problematiek. Dit gebeurt in een omgeving waar veiligheid en vertrouwen centraal staan, en waar het kind of de jongere de regie krijgt over hun eigen proces.

De oorzaken van problemen kunnen zeer divers zijn, zoals pijnlijke gedachten en intense emoties, angsten, depressie, psychische en/of lichamelijke klachten, trauma en verlies, maar ook faalangst, perfectionisme, weerbaarheidsproblemen en overprikkeling.

We begeleiden kinderen en jongeren om een gezonde emotie-regulatie, prikkelverwerking en -ontlading te ontwikkelen, wat leidt tot meer veerkracht, zelfvertrouwen en innerlijke rust. 

We erkennen het belang van het hele netwerk waarin het kind zich bevindt, om hun groei te bevorderen. De ouders van het kind, maar ook andere belangrijke personen uit de omgeving, hebben invloed op het groeiproces van het kind.


Greet Van Nylen, Orthopedagogisch hulpverlener
en traumacounselor


Daisy Lavrysen,
Kind-, jongere- en ouder coach


Liesl Veulemans,
Pedagoge


Stephanie Boeckx,
Kinder- en gezinscoach


Silke Vanderwaeren,
Klinisch Orthopedagoog

Ons doel is om het kind of de jongere te ondersteunen bij het overwinnen van hun uitdagingen, hun potentieel en veerkracht te ontwikkelen, en hen te helpen een zo optimaal mogelijk leven te leiden binnen hun eigen mogelijkheden.

Diverse uitdagingen en problemen waar je als gezin mee te maken krijgt en die het functioneren van het gezin beïnvloeden.

Gezinsondersteuning

Onze gezinsondersteuning is gericht op gezinnen die te maken hebben met diverse uitdagingen en problemen, zoals gedragsproblemen bij kinderen, communicatieproblemen binnen het gezin, moeilijkheden in de ouder-kindrelatie, emotionele problemen, opvoedingsonzekerheid en andere stressvolle situaties die het functioneren van het gezin beïnvloeden.

Soms kan het als gezin voelen alsof je de grip op de situatie verliest. Ruzies kunnen relaties verstoren en het samenleven in een nieuw samengesteld gezin kan een uitdaging zijn. Als ouder merk je misschien dat je kind signalen afgeeft, maar weet je niet meteen hoe je daarop moet reageren. Samen komen we erachter wat er eigenlijk allemaal speelt.

Onze orthopedagogische gezinsondersteuner staat klaar om kinderen, jongeren en ouders te helpen die vastgelopen zijn op hun levenspad, zowel individueel als in hun relatie met elkaar. We werken aan het hervinden van vaste grond onder de voeten, het doorbreken van patronen en het overwinnen van obstakels. Om mogelijkheden te ontdekken en tot verandering te komen, verkennen we ook de verbondenheid met de omgeving. Het kan zinvol zijn om je partner of andere gezinsleden uit te nodigen voor de gesprekken.

Onze kind- en oudercoach begeleidt kinderen en jongeren om gezonde emotie-regulatie, prikkelverwerking en -ontlading te ontwikkelen, wat leidt tot meer veerkracht, zelfvertrouwen en innerlijke rust. Samen met je kind kun je bij haar terecht voor hulp bij faalangst, perfectionisme, weerbaarheidsproblemen en overprikkeling.

We gaan zonder oordeel in verbinding met het kind, waarbij we vertrekken vanuit hun talenten, en we werken praktisch en oplossingsgericht. Op deze manier kan het kind steeds meer zichzelf zijn en zich gezien en gehoord voelen. Het resultaat? Een blij kind en blije ouders!

 Liesl Veulemans, Pedagoge

Daisy Lavrysen, Kind-, jongere- e, oudercoach


Stephanie Boeckx,
Kinder- en gezinscoach

Silke Vanderwaeren,
Klinisch Orthopedagoog

Ons doel is om gezinnen te empoweren, hun veerkracht te vergroten, de interactie tussen gezinsleden te verbeteren en een positieve opvoedingsomgeving te creëren die het welzijn van alle gezinsleden bevordert.

Situaties zoals echtscheiding, pesterijen, verhuizing, ziekte, ongevallen, getuige zijn van geweld en andere gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn voor een kind.

Traumatische gebeurtenissen kunnen een diepgaande impact hebben op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Bij trauma denken we vaak aan onvoorstelbare ernstige situaties zoals fysieke mishandeling, seksueel misbruik, natuurrampen, oorlog, terrorisme, verwaarlozing, enzovoort. Maar soms hoeft de situatie helemaal niet zo ernstig te zijn om als traumatisch ervaren te worden.

Het kan al traumatisch zijn als je niet in staat bent de gebeurtenis te begrijpen en te relativeren, of als je je niet veilig voelt. Wat voor een kind traumatisch is, kan door een volwassene slechts als vervelend ervaren worden. Situaties zoals echtscheiding, pesterijen, verhuizing, ziekte, ongevallen, getuige zijn van geweld en andere gebeurtenissen kunnen traumatisch zijn voor een kind.

Onze hulp is afgestemd op de leeftijd, het ontwikkelingsniveau en de specifieke behoeften van het kind. We kunnen het kind helpen het trauma te begrijpen, ermee om te leren gaan en de veerkracht te versterken, zodat het beter kan omgaan met de gevolgen van de traumatische ervaring en weer positief kan groeien en ontwikkelen.

Ons doel is om kinderen en jongeren te ondersteunen en te helpen omgaan met de emotionele gevolgen van trauma, zodat ze veerkrachtiger worden, beter kunnen functioneren in het dagelijks leven en kunnen uitgroeien tot gelukkige volwassenen. We bieden hulp bij traumaverwerking, rouw en verlies in de brede zin, en staan klaar om kinderen te begeleiden bij diverse situaties die een impact hebben op hun welzijn.

Greet Van Nylen, Orthopedagogisch hulpverlener en traumacounselor

Stephanie Boeckx,
Kinder- en gezinscoach

Silke Vanderwaeren,
Klinisch Orthopedagoog

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x