Gouden tips om je goede voornemens vol te houden!

Graag willen je helpen om je goede voornemens vol te houden en zo over te gaan naar gezondere gewoonten die je ook gelukkiger zullen maken. Daarom hebben we deze tips voor jou samengesteld.

Door deze tips in overweging te nemen en ze aan te passen aan je persoonlijke situatie, vergroot je de kans om je goede voornemens op lange termijn vol te houden en zo ingesleten slechte gewoonten om te zetten naar goede gezonde gewoonten.


Geen zoekresultaten gevonden.

Maak je voornemen concreet

Hoe concreter je voornemen, hoe gemakkelijker je kan volhouden.

Het doel “meer gaan bewegen” is niet concreet genoeg. “Driemaal per week een half uur wandelen” is concreter, beter omschreven en duidelijker/eenvoudiger om vol te houden.

Probeer je doelen echt specifiek en meetbaar te maken en maak ze niet te groot.

Definieer duidelijk wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat meten.
Wat is je doel? Wanneer heb je dit doel gehaald?
Wat zijn de tussendoelen? Wanneer heb je die bereikt?
Hoe ga je dit precies aanpakken?

Ga stap voor stap tewerk: 
Wat doe je vandaag?
Wat doe je volgende week?
Wat wil je volgende maand doen?

Zo voorkom je uitstelgedrag en zet je kleine stappen in de richting van je doel.

Wat is de waarde achter je voornemen?

Waarom wil je dit doel behalen?
Waarom vind je dit belangrijk?
Wat is de waarde die achter het voornemen zit?

Koppel je voornemen aan de waarde die voor jou belangrijk is. Meer gaan bewegen heeft bijvoorbeeld de waarde gezondheid of zelfzorg. Bepaal voor jezelf de waarde die jij hecht aan je goede voornemen.

Formuleer je voornemen positief

Niet meer snoepen, niet roken, geen TV kijken tijdens de maaltijd,… Allemaal negatieve formuleringen en daar kunnen onze hersenen moeilijk mee om: Want waar denk je aan als je “niet snoepen” hoort? Juist ja, aan lekkere snoep…

Een positieve formulering geeft je een alternatief voor het gedrag dat je wil afleren. 

Wat wil je wél?
Zo kan “niet meer snoepen” omgezet worden naar “elke dag een gezond tussendoortjes eten bv. een appel, een peer, … ongesuikerde yoghurt,”.
Of “een uur minder tv kijken per dag” wordt “een uur meer tijd voor mijn gezin/hobby/… per dag”.

Stel een haalbaar plan op

Het is belangrijk om doelen te stellen die uitdagend maar haalbaar zijn. Hierdoor behoud je een gevoel van controle en voorkom je ontmoediging. Bijvoorbeeld, als je gewicht wil verliezen, neem dan een realistisch gewichtsverliesdoel per maand. Bij vermageren gaat het niet alleen om gewicht verliezen, maar ook om centimeters verliezen en je gezonder gaan voelen.

Wees realistisch, mik niet te hoog en bouw rustig op

Probeer niet meteen te hard van stapel te lopen.

Is je doel haalbaar? Vind je omgeving dit ook?
Formuleer een haalbaar doel dat afgestemd is op jouw levensstijl en mogelijkheden. Hierdoor vergroot je de kans op succes.

Stel een doel en maak kleine stapjes richting dit doel. Begin klein en bouw na verloop van tijd verder op. Als je wil beginnen met sporten, begin dan met korte sessies en verleng deze geleidelijk aan na verloop van tijd. Zo is je eerste doel haalvaarder en ga je langzaamaan over van een oude naar een nieuwe gewoonte. Een te snelle verandering kan overweldigend zijn en demotiverend werken.

Niet te veel voornemens tegelijkertijd

Bij het opstellen van goede voornemens willen we vaak focussen op te veel voornemens waardoor het overweldigt en te veel energie gaat kosten. Dit zorgt ervoor dat voornemens lastiger haalbaar worden. Focus op enkele belangrijke voornemens in plaats van te veel tegelijk. Dit maakt het behapbaar en voorkomt overbelasting.

Breng je hindernissen in kaart

Een goede voorbereiding is belangrijk. Noteer de hindernissen die je denkt tegen te komen, zoals gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, die jou kunnen weerhouden om voor je doel te gaan.

Sommige hindernissen zijn duidelijk, maar andere zijn beter verstopt. Ze lijken helemaal niet verkeerd, maar onderschat ze niet. Ontmasker ze dus op voorhand en probeer ze op te merken. En denk eraan dat de kans groter is om in de valkuilen te trappen als je moe bent of je je niet zo lekker voelt.

Voorbeelden van hindernissen:

  • Ik heb zo hard gewerkt vandaag, nu verdien ik een stuk taart
  • Ik heb zo lang gewerkt vandaag, er is geen tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken, ik rijd langs de frituur.
  • Ik ben te moe om te gaan sporten
  • Dat etentje met vrienden heeft mijn plan toch al in de war gestuurd, ik stop ermee
  • Het zal me toch nooit lukken

Bepaal op voorhand hoe je deze hindernissen gaat aanpakken. Dit kan eventueel met een “als… dan…” plan:

  • Als ik de drang voel om te snoepen, dan neem ik een gezond tussendoortje zoals yoghurt of een appel.
  • Als ik te lui ben om te bewegen, dan kijk ik naar mijn zelfportret op de koelkastdeur en besef ik weer waarom ik wil gaan wandelen/fietsen/zwemmen/…
  • Als ik donkere gedachten krijg, dan herinner ik me eraan dat ik niet mijn gedachten ben. Het zijn maar gedachten, gedachten komen en gaan, ik hoef er geen waarde aan te hechten, ik hoef er niet naar te luisteren, ik kan ze ook gewoon laten voorbijgaan.

Deel je voornemens en zoek sociale controle en steun

Vertel vrienden, familie en collega's over je doelen.

De kans dat je je voornemens volhoudt wordt veel groter wanneer je omgeving op de hoogte is. Vraag hun ook om je erop aan te spreken als je hervalt in een oude gewoonte. Dit creëert een ondersteunend netwerk en verhoogt de verantwoordelijkheid, omdat anderen op de hoogte zijn van je inspanningen. Het zal je helpen om vol te houden als het lastig wordt.

Verander je mindset

  • Dik zijn zit in de familie
  • Ik heb geen gestel om te sporten
  • Het lukt toch nooit

Met deze negatieve mindset lukt het niemand om een gewoonte te veranderen. Dus is het zaak dat je aan je mindset gaat werken. Want je mindset kan je veranderen.

Luister goed naar wat je zegt en denkt en vraag je telkens opnieuw af: is dat wel zo? Kan het ook anders?

  • Is echt iedereen in jouw familie zwaarlijvig?
  • Is het echt zo erg gesteld met jou dat je geen enkele beweging aankan?
  • Klopt het dat je nooit een doel behaalt en dat echt niets lukt?

Je zal merken dat je gedachten niet kloppen, dat je langzaamaan je negatieve mindset gaat omzetten naar een positieve. Met een positievere mindset heb je meer kans op succes!

Maak het werken naar je doel toe leuk!

Maak goede voornemens leuk. Zorg ervoor dat het werken aan je voornemen leuk is. Kies activiteiten die je graag doet en waar je van geniet. Als je voornemen is om meer te bewegen, kies dan een sport of activiteit die je plezierig vindt. Dit is een goede manier om gemotiveerd te blijven.

Volg je plan zelf op

Zet reminders in je smartphone, plak post-its op de spiegel, op de koelkast, op een plaats waar je veel komt… Bij iedere reminder kan je jezelf evalueren, jezelf belonen of jezelf opnieuw aanmoedigen.

Visualiseer je succes

Beeld je in hoe het voelt om je doel te bereiken. Hoe voel je je als je je doel bereikt hebt? Hou dat gevoel even vast en geniet ervan. Dit mentale beeld kan je motivatie versterken. Visualisatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om motivatie te vergroten en het geloof in jezelf te versterken.

Beloon je successen

Stel een beloonplan op en vier je behaalde doelen, zelfs de kleine.

Beloningen, zelf kleine, werken als positieve bekrachtiging. Het motiveert je om door te gaan en creëert een positieve associatie met het behalen van doelen.

Beweeg mee met tegenslagen en wees flexibel

Tegenslagen zijn normaal en geen reden om op te geven. Zie het als leermomenten en kijk hoe je je plan kan aanpassen en verbeteren. Het is een continu proces van leren en groeien. Dus sta open voor aanpassingen aan je plan zoek naar alternatieve manieren om je doelen te bereiken als de omstandigheden veranderen.

Het leven is dynamisch, en flexibiliteit vergroot je kans op succes. Onthoud dat volharding en een positieve mindset essentieel zijn. Het is normaal om uitdagingen tegen te komen, maar met de juiste aanpak kun je je goede voornemens op lange termijn realiseren.

Geef jezelf tijd, wees geduldig

Een voornemen zal niet plots een goede gewoonte worden. Je neemt er tijd voor en in die tijd doe je consequent wat je je voornam. Na enkele maanden, misschien wel vroeger, zul je merken dat het je minder moeite kost en dat het vanzelf begint te gaan.

Accepteer dus dat goede voornemens volhouden meestal betekent dat je door een zure appel moet bijten.

Medisch Thuis heeft de expertise in huis!

Goede voornemens vol houden draait om een realistische, positieve en flexibele benadering van persoonlijke groei en verandering.

Denk je het niet alleen aan te kunnen?

Ben je op zoek naar begeleiding?

Kan je wat hulp gebruiken?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x