Alles wat je wil weten over het forfaitair systeem
Wat betekent het forfaitair systeem voor mij als patiënt?
Als je je inschrijft in onze praktijk, moet je niet zelf betalen voor een consultatie of huisbezoek door onze huisartsen. Ook verpleegkundige zorg in de praktijk en aan huis is inbegrepen. Wel moet je ervoor zorgen dat je aansluiting bij het ziekenfonds in orde is!
Medisch Huis ‘t Rondpunt, de mutualiteit en jij gaan een contract aan met elkaar. Je schrijft je eenmalig in bij Medisch Huis ’t Rondpunt. Je inschrijving is gratis en kan ook altijd weer worden stopgezet, als jij dat wil.
Er is een rechtstreekse afrekening tussen jouw mutualiteit en Medisch Huis ‘t Rondpunt. Je hoeft geen consultatie te betalen en evenmin documenten naar de mutualiteit te brengen. Je engageert je om enkel de huisartsen en verpleegkundigen verbonden aan Medisch Huis ’t Rondpunt als huisarts en als (thuis-)verpleegkundige te raadplegen.
Kinesisten, therapeuten, psychologen, coaches e.d. behoren NIET tot deze overeenkomst. Je kan naar de hulpverlener van jouw keuze blijven gaan!
Wanneer is Medisch Huis ’t Rondpunt bereikbaar?
Wij zijn telefonisch bereikbaar op alle werkdagen van 8 tot 19 uur.
Buiten die uren (’s avonds, tijdens het weekend en op feestdagen kan je ook altijd terecht op het telefoonnummer als het gaat om verpleegkundige zorg. Die is 7 op 7 gegarandeerd. Heb je een dokter nodig dan word je doorverbonden met de wachtdienst.
- Telefoonnummer Laakdal: 013 66 66 55
- Telefoonnummer Geel: 014 39 73 73
Mag ik een huisarts van wacht raadplegen die niet verbonden is met Medisch Huis ’t Rondpunt?
Wanneer je een DRINGEND probleem hebt ’s avonds, in het weekend of op een feestdag kan je de huisarts van wacht consulteren. Dan zal onze praktijk jou het terugbetalingstarief terugbetalen. Kom dus zeker met je getuigschrift bij ons langs nadien!
Verpleegkundige zorg is 7 op 7 gegarandeerd. Onze verpleegkundigen zijn altijd telefonisch bereikbaar, buiten de werkuren kies je optie 2, dan kom je bij de verpleegkundige van wacht uit.
Wat als ik als patiënt toch een andere arts of verpleegkundige consulteer voor medische zorg?
Wanneer je een huisarts of verpleegkundige consulteert, die niet actief is in onze praktijk en dit tijdens de openingsuren van de praktijk, dan moet je dit ZELF betalen zonder tussenkomst van je ziekenfonds. De enige uitzondering op die regel is wanneer je DRINGENDE hulp nodig hebt en te ver van huis bent om je vaste praktijk te raadplegen (bv. wanneer je op vakantie bent in België). We hebben een duidelijk inschrijvingsgebied waarin je consult bij een andere huisarts niet wordt terugbetaald.
Consultaties in ziekenhuizen, bij specialisten, tandartsen en kinesisten vallen niet onder die regeling. Dus daar betaalt je ziekenfonds je WEL terug (met uitzondering uiteraard van het remgeld).
In welke zone (inschrijvingsgebied) wordt mijn consult bij een andere huisarts niet terugbetaald?
In volgende gemeenten wordt je consult bij andere huisartsen niet terugbetaald:
- Laakdal (2430)
- Geel (2440)
- Meerhout (2450)
- Tessenderlo (3980)
- Genendijk (3945)
Alternatieve geneeswijzen
Consulten van artsen die alternatieve geneeswijzen beoefenen worden NIET terugbetaald, (noch binnen, noch buiten het inschrijvingsgebied).
Mag ik nog naar de specialist van mijn keuze, als ik me inschrijf bij Medisch Huis ’t Rondpunt?
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten in de omgeving. Je bent volledig vrij te kiezen waar en door wie je bepaalde onderzoeken laat doen.
Wel vragen we je om eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan. Wist je trouwens dat je een hogere terugbetaling krijgt bij de specialist, als je een verwijsbrief van je huisarts meebrengt?
Wat met de paramedici zoals: coaches, therapeuten, psychologen e.d.?
Consultaties bij de paramedici moeten eveneens nog betaald worden door de patiënt zelf. Je blijft vrij in je keuze van paramedicus. Wij werken nauw samen met een aantal paramedici, maar je bent absoluut niet verplicht om bij hen te komen.
Hoe moet ik als patiënt mijn verpleegkundige zorg regelen?
In onze praktijk zijn verschillende verpleegkundigen aanwezig. Als je na een ziekenhuisopname of op vraag van een specialist/huisarts verpleegkundige zorgen nodig hebt, zal de praktijk dit voor jou regelen. Ook voor die zorgen hoef je niet te betalen.
Wat bij nood aan nazorg na een bezoek aan een specialist of na een ziekenhuisopname?
Bij opname in het ziekenhuis vermeld je dat je bent ingeschreven bij Medisch Huis ‘t Rondpunt. Heb je na de opname verpleegkundige zorgen nodig, neem dan zo vlug mogelijk contact met ons op om jouw verpleegkundige zorg te regelen. Geef je naam, adres en telefoonnummer door en bespreek welke zorg er vanaf wanneer dient opgestart te worden.
Laat tijdig weten in het ziekenhuis dat de thuisverpleging via ons zal verlopen!
Ik hoef niet te betalen, waar haalt Medisch Huis ‘t Rondpunt zijn middelen dan?
Het centrum ontvangt iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dankzij die vaste inkomsten hebben wij financiële zekerheid en kunnen wij werken aan een optimale zorg voor jou.
Doet elke mutualiteit mee aan dit forfaitair systeem?
Ja. Alle mutualiteiten kennen dit systeem en zijn verplicht eraan deel te nemen.
Moet ik betalen voor een Globaal Medisch Dossier (GMD)? Moet ik een abonnement betalen? Moet ik nog remgeld betalen?
Neen, zowel de inschrijving als de consultaties zijn volledig gratis. Door je bij ons in te schrijven, verklaar je automatisch aan de mutualiteit dat onze praktijk je medisch dossier beheert.
Zijn er zaken waarvoor ik wel nog moet betalen?
Voor sommige prestaties kan een kleine vergoeding worden gevraagd. Denk bv. aan het nemen van een uitstrijkje, aan tapen of hechtingen verwijderen. Dit is net dezelfde vergoeding als de vergoeding die in het prestatiesysteem wordt aangerekend.
Wat met labo-onderzoeken?
Labo-onderzoeken moeten betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar jou enkele weken nadat het onderzoek is gebeurd.
Kan ik gratis medicatie krijgen?
Kosten voor medicatie zijn NIET inbegrepen. Je blijft zelf betalen voor je medicatie.
Wordt mijn ziekteverzekering duurder, als ik kies voor het forfaitaire systeem? Behoud ik de andere voordelen van de ziekteverzekering?
Je hoeft geen extra bijdrage te betalen aan je mutualiteit. Je ziekteverzekering blijft ook tussenkomen in de kosten van de apotheek, de specialist, de tandarts. Verder geniet je ook van alle voordelen van je ziekteverzekering.
Zijn de huisartsen van Medisch Huis t ‘Rondpunt geaccrediteerd?
Ja, al onze huisartsen zijn erkende, geconventioneerde, geaccrediteerde huisartsen of huisartsen-in-opleiding. Dat wil zeggen dat wij op regelmatige basis bijscholingen volgen en werken volgens alle regels die het RIZIV voorstelt.
Wat moet ik doen, als ik van adres of ziekenfonds verander?
Als je van adres of mutualiteit, zorgverzekeraar verandert, geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door.
Wat als ik van huisarts wil veranderen?
Uitschrijven kan gratis door het ondertekenen van een verbrekingsdocument. Die papieren kan je verkrijgen aan het onthaal. Je kan ons ook verwittigen via een aangetekend schrijven.
Je inschrijving eindigt op het einde van de maand waarin je Medisch Huis ‘t Rondpunt op de hoogte brengt van je beslissing om uit te schrijven.
Voorbeeld: Je verwittigt ons via je verbrekingsdocument op 14 januari dat je wenst uit te schrijven. Dan ben je vanaf 1 februari niet meer ingeschreven.
Wat als ik van Medisch Huis wil veranderen?
Dan volstaat het om je in te schrijven bij het nieuwe Medisch Huis. Je hoeft je dus niet eerst uit te schrijven bij ons.
Kan ik mij inschrijven bij Medisch Huis ‘t Rondpunt, als ik momenteel niet ziek ben?
Zeker! Iedereen kan zich inschrijven. Je hoeft niet te wachten tot je ziek wordt om je in te schrijven. Als je je nu al inschrijft, kunnen wij je medisch dossier alvast in orde brengen. Op die manier zijn wij beter geïnformeerd over je gezondheid, als je ons echt nodig hebt.
Wat gebeurt er met mijn medisch dossier, als ik mij inschrijf?
Wij vragen (met jouw toestemming) je medisch dossier op bij je vorige huisarts.
Denk er ook aan om bij een ziekenhuisbezoek de naam van je nieuwe huisarts door te geven.
Wat doe ik, als er in ons gezin een baby wordt geboren? Wordt die automatisch mee ingeschreven?
De baby wordt NIET automatisch ingeschreven, ook al ben je zelf als patiënt ingeschreven. Je maakt best zo snel mogelijk de inschrijving in orde. Inschrijven kan via ons secretariaat.
Ik woon de helft van het jaar in de buurt van Medisch Huis ‘t Rondpunt en de andere helft van het jaar ergens anders. Kan ik mij dan inschrijven?
Binnenland:
Als je de helft van het jaar een huisarts ergens anders in België hebt, kan je je beter NIET inschrijven. Wel kan je met ons afspreken dat je hier occasioneel als ‘bezoeker’ langskomt. Kom zeker langs om een regeling op jouw maat te bespreken met ons! Wij vinden het wel belangrijk om optimaal met je andere huisarts samen te werken!
Buitenland:
Als je de helft van het jaar in het buitenland verblijft en je ook in België een huisarts wil, dan kan je je WEL inschrijven. De beperkingen m.b.t. het consulteren van andere huisartsen gelden immers enkel voor huisartsen in België. Je kan dus gerust bij ons ingeschreven zijn en ook in het buitenland een huisarts hebben. Bespreek dat met ons, zodat wij optimaal kunnen samenwerken met je andere huisarts!
Wat als ik dringend een huisarts nodig heb op vakantie?
Op vakantie in België:
Raadpleeg ter plaatse een huisarts. Vraag een verslag en bezorg ons het getuigschrift, zodat we kunnen overgaan tot terugbetaling.
Op vakantie in het buitenland:
Raadpleeg ter plaatse een huisarts. De prestatie wordt terugbetaald door je ziekenfonds volgens de algemeen geldende regels. (E111)
Ik heb nog een andere vraag over het forfaitair systeem, waar kan ik terecht?
Meer informatie vind je op de website van feprafo:
Of neem telefonisch contact op met ons.