Tog Chöd of zwaardyoga met Erwin
Tog Chöd is een Tibetaanse vorm van meditatieve bewegingskunst die ontwikkeld is door de Tibetaanse meester Lama Tulku Lobsang Rinpoche. Het combineert elementen van meditatie, visualisatie en vechtkunst in een vloeiende en ritmische bewegingspraktijk. Het is dus een actieve vorm van mindful bewegen met een licht houten zwaard. De bewegingen zijn vloeiend, gracieus en volgens een specifieke sequentie, waarbij elke beweging op een gecontroleerde en bewuste manier wordt uitgevoerd.
Het woord "Tog Chöd" is afgeleid van het Tibetaanse "tog", wat "inzicht" of "realisatie" betekent, en "chöd", wat "afsnijden" betekent.
Het beoefenen van Tog Chöd heeft als doel om negatieve gedachten, belemmerende patronen, illusies en onnodig lijden af te snijden (symbolisch, met het houten zwaard) en een staat van innerlijke vrede, helderheid en aanwezigheid te bereiken.
Gevorderden:
maandag om 19u
Beginners:
maandag om 20u30
met Erwin De Smedt
Er zijn telkens 8 plaatsen
Tog Chöd helpt je om afstand te nemen van je gedachten. Zo kom je tot relativeren van problemen, angsten en verwachtingen. Tog Chöd leert je de discipline om je drukke geest tot rust te laten komen. Een ware weldaad in onze drukke, chaotische wereld.
Tog Chöd is voor iedereen: iedereen die nood heeft aan rust in het hoofd, maar niet houdt van stilzitten houdt. Jong en oud zijn welkom. Iedereen heeft immers het recht om tot nieuwe inzichten te komen en bewuster in het leven te gaan staan. Tog Chöd biedt je een weg om rust en ruimte te creëren.
De voordelen van Tog Chöd
Tog Chöd leert je:
- meditatie en concentratie, meer focus, meer leven in het "nu"
- gericht zijn op je lichaam dmv de ademhaling en bewust bepaalde lichaamshoudingen aan te nemen
- visualiseren van het afsnijden van negativiteit en het cultiveren van positieve kwaliteiten, zo krijg je meer positieve energie en helderheid
- innerlijke blokkades loslaten, mindfulness cultiveren, compassie ontwikkelen, bewustzijn vergroten
- ontspanning en innerlijke rust te bevorderen
- fysieke en mentale balans bevorderen: een gezondere mentale en fysieke conditie
- jezelf beter begrijpen en innerlijke groei bevorderen, waar door je meer zelfkennis, meer zelfvertrouwen, meer zelfrespect en authentieke kracht krijgt. Hierdoor zal je ook meer daadkracht krijgen om tot beslissingen te komen