Ashtanga yoga met Vicky

Ashtanga yoga maakt gebruik van vaststaande reeksen van opeenvolgende houdingen (asana’s). Het einde van elke houding vormt het begin voor de volgende houding, zo lopen de asana’s dynamisch in elkaar over. Deze yogavorm wijkt daarmee af van de traditionele Yoga, ook wel de Hatha yoga genaamd.

Je leert de yogareeks van je docent en geleidelijk worden er door de docent steeds meer uitdagender oefeningen toegevoegd aan de reeks.

Elke les opnieuw word je je meer en meer bewust van je eigen ademhaling. Hoe meer je vordert, hoe meer je de connectie gaat voelen tussen je lichaam en je geest.

Je hoeft niet elke les tot het uiterste te gaan, er zijn tal van variaties voor de houdingen zodat het haalbaar blijft! Je groeit bij elke les. Je leert je eigen lichaam te begrijpen. Je gaat zelf voelen wat mogelijk is. 

Je lichaam wordt je kompas!

Elke zondagochtend om 10u
met Vicky Taymans
Er zijn 12 plaatsen beschikbaar

Zowel Vinyasa Yoga als Power Yoga hebben overeenkomsten met Ashtanga yoga maar ze zijn net iets anders. Deze vormen hebben beiden geen vaste reeks houdingen. In Vinyasa yoga speelt met name de dynamiek en de adem een grote rol. In Power Yoga ligt de focus vooral op kracht.

Wat zijn de voordelen van Ashtanga yoga?

Het hoge tempo van de oefeningen biedt een groot voordeel. Omdat je snel moet schakelen tussen de oefeningen blijft je lichaam namelijk in beweging. Het constante bewegen zorgt ervoor dat je bloedsomloop op gang komt en de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ook komt de spijsvertering op gang. Verder wordt de innerlijke kracht en stabiliteit bevorderd.

Ashtanga yoga zorgt door inspanning dat het lichaam veel calorieën verbrandt. Het is dan ook een geschikte yogasoort om af te vallen. Ook zorgt het voor een verbetering in je flexibiliteit. Omdat je constant bezig bent blijft je lichaam namelijk warm. Het voordeel hiervan is dat je spieren hierdoor beter kunnen uitrekken waardoor je leniger en flexibeler wordt!

De combinatie van Asana’s en de Ujjayi ademhaling zorgen er ook voor dat je je hoofd leeg kunt maken. Er kan zo een gevoel ontstaan van samenkomst van lichaam, geest en ziel.

Wat zijn de nadelen van Ashtanga yoga?

Omdat de oefeningen in dynamisch en in hoog tempo worden uitgevoerd, past deze vorm niet bij iedereen. Ashtanga Yoga is fysiek uitdagend. Het kan ook gebeuren dat je je te veel naar buiten keert en bezig bent met hoe de houdingen eruitzien in plaats van dat je naar binnen keert om te voelen hoe de houdingen voor jou zijn.

Ook het uitvoeren van correcties gebeurt veel bij Ashtanga yoga. Een subtiele correctie om ervoor te zorgen dat je de houding op de juiste manier doet, kan heel behulpzaam zijn. Onze docente Vicky Taymans zal je zeker helpen je houding te corrigeren als je dat wenst!

Is Ashtanga yoga geschikt voor iedereen?

Als je van een fysieke uitdaging houdt en het fijn vindt om elke keer dezelfde serie houdingen te doen, dan kan dit heel geschikt voor je zijn!

Wanneer je op zoek bent naar een meer rustige vorm van yoga, wanneer je vooral yoga doet om te ontspannen of wanneer je bepaalde blessures of ziektes hebt, is Ashtanga yoga niet geschikt.

Hoe kan je met Ashtanga yoga beginnen?

We raden de Yogi’s aan om eerst met de basis Hatha Yoga te beginnen. Dit geeft je de ruimte om de houdingen eerst één voor één te ervaren en op de juiste manier op te bouwen en uit te voeren. In Ashtanga Yoga is daar minder tijd voor.

De betekenis van "Ashtanga"

Het woord ‘Ashtanga’ betekent ‘acht/ achtvoudig’. Ongeveer tweeduizend jaar geleden beschreef Patanjali het Achtvoudige Pad van Yoga. Als je dit pad bewandelt, zal je optimaal in balans zijn. De stappen in het achtvoudige pad zijn als volgt:

  1. Yama. Richtlijnen over hoe je je moet opstellen tegenover de rest van de wereld. Er zijn in totaal 5 Yamas.
  2. Niyama. Richtlijnen die naar binnengekeerd zijn, een soort persoonlijke waarheden en disciplines. Er zijn in totaal 5 Niyamas.
  3. Asana. Fysieke houdingen.
  4. Pranayama. De ademhaling naar meer levensenergie.
  5. Pratyahara. Controle over de zintuigen.
  6. Dharana. Concentratie.
  7. Dhyana. Meditatie.
  8. Samadhi. Het uiteindelijke doel van Yoga. Gelukszaligheid. Hierbij geef je je helemaal over.
Ashtanga yoga met Vicky
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x