Kindertekeningen lezen en begrijpen
Ontdek de magie van kindertekeningen!
Door: Shalini van BeTekenis
Kinderen vertellen niet altijd hoe het met hen gaat, maar hun tekeningen doen dat wel.
Door deze tekeningen te leren begrijpen krijg je inzicht op wat er op dat moment omgaat in het kind. Zo leer je het kind beter kennen en begrijpen.
Ben je benieuwd naar de vele geheimen van kindertekeningen? Wil jij je kind beter leren kennen en begrijpen? Dan is deze reeks van lezingen zeker iets voor jou!
Iedereen die (klein)kinderen heeft of met kinderen werkt is van harte welkom: ouders, grootouders, leerkrachten, therapeuten, coaches, mensen die in een vereniging staan met jongeren enz…
Het is niet noodzakelijk om de volledige reeks te volgen, maar het geeft je wel meer inzicht in hoe en wat als het over kindertekeningen gaat. Tijdens deze lezingen krijg je heel wat informatie en zetten we je al aardig op weg. Maar begrijp dat je door alleen deze lezingen te volgen geen volleert kindertekeningenlezer zal worden. Als je hier echt op door wil gaan, kan Shalini je alle informatie bezorgen.
Basislezing
Tijdens de basislezing krijg je informatie over kindertekeningen. Dit gebeurt aan de hand van een PowerPointpresentatie en heel wat praktijkvoorbeelden.
Je komt te weten waarom het zo interessant is om een tekening te kunnen lezen en begrijpen, wat een tekening allemaal vertelt en wat je kan ondernemen om dit ook te kunnen.
We hebben het over opvallende signalen in een tekening en je kan op elk moment vragen stellen. Je mag zeker tekeningen van je kinderen meebrengen. Zo kan je de informatie onmiddellijk toepassen op de tekeningen van jouw kinderen.
Lezing: De ontwikkelingsfasen in kindertekeningen
Tijdens deze lezing hebben we het over de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen en hoe die in hun tekeningen terugkomen.
A.d.h.v. slides en heel veel praktijkvoorbeelden kom je meer te weten over welke ontwikkelingsfasen er zijn, wat de betekening is van elke fase en wie welke fase doorloopt.
Je mag zeker tekeningen van je kinderen meebrengen. Zo kan je de informatie onmiddellijk toepassen op de tekeningen van jouw kinderen.
Daarnaast hebben we het ook over wat je kan ondernemen om dit ook te kunnen.
Lezing: Vaak voorkomende elementen
Tijdens deze lezing hebben we het over de vaak voorkomende elementen in een kindertekening zoals hartjes, regenbogen en bloemen.
A.d.h.v. slides en heel veel praktijkvoorbeelden kom je meer te weten over welke elementen vaak voorkomen en wat de betekening is van deze elementen.
Je mag zeker tekeningen van je kinderen meebrengen. Zo kan je de informatie onmiddellijk toepassen op de tekeningen van jouw kinderen.
Daarnaast hebben we het ook over wat je kan ondernemen om dit ook te kunnen.
Lezing: Mijn kind tekent niet (graag)
Tijdens deze lezing hebben we het over kinderen die niet (graag) tekenen. We gaan achterhalen waarom kinderen niet graag tekenen en a.d.h.v. slides en heel veel praktijkvoorbeelden kom je meer te weten over of het erg is dat je kind niet (graag) tekent en je krijgt tips om het tekenen te stimuleren. We hebben het o.a. over leuke tekenopdrachten en kleurplaten.
Lezing: Bijzondere tekeningen van bijzondere kinderen
A.d.h.v. slides en heel veel praktijkvoorbeelden hebben we het tijdens deze lezing over de typische kenmerken die je kan terugvinden in tekeningen van kinderen met ASS en hooggevoeligheid. Hoogbegaafdheid komt ook een beetje aan bod omdat hier nog volop onderzoek naar gebeurt.
We hebben het over het waarom deze kinderen vaak niet graag tekenen of net wel graag tekenen. We bekijken hoe kinderen weergeven dat ze ziek (geweest) zijn, hoe kinderen weergeven dat en waar ze pijn hebben (gehad). En je komt te weten wat je kan ondernemen om dit ook te kunnen.
Agenda
- Voor de Basislezing kan je kiezen uit volgende data: woensdag 18/09/24, 15/01/25 of 21/05/25
- De ontwikkelingsfasen in kindertekeningen gaat door op woensdag 23/10/24, 19/03/25 en 18/06/25
- Vaak voorkomende elementen kan je volgen op woensdag 20/11/24 of 23/04/2025
- Mijn kind tekent niet (graag) vindt plaats op woensdag 18/12/24
- Bijzondere tekeningen van bijzondere kinderen gaat door op woensdag 19/02/2025
Praktisch
- Telkens van 19u30 tot 21u30, een lezing duurt ong. 2 uur, afhankelijk van het aantal vragen en of er een pauze wordt ingelast.
- Prijs: €15 per lezing, per persoon. Je kan ter plaatse betalen met cash of Payconiq.
- Meebrengen: pen en papier om notities te maken en eventueel kinderentekeningen die we dan kunnen bespreken.
- Het max. aantal deelnemers per lezing is 12, we houden de groep klein zodat er interactie is en je al je vragen kan stellen.
- Inschrijven via het formulier. bij ontvangst van je inschrijving ontvang je een mailbericht van Shalini.